× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
Sinterklaas, patroon van onderwijsgevenden (1900)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

Sinterklaas is herkenbaar aan zijn attribuut: de drie jongetjes die uit een tonnetje (tobbe of kuip) te voorschijn komen. Het is een illustratie bij een van de beroemdste sinterklaaslegenden.

Drie studenten waren onderweg door een waard en zijn vrouw van hun goudstukken beroofd, in hapklare brokken gehakt en in het pekelvat gestopt. Als jaren later Sinterklaas daar voorbij komt, geeft hij te kennen dat al die tijd gebeden uit dat vat naar hem zijn opgezonden, en dat hij nu gekomen is om de drie jongens te redden. Hij zegent het vat en wekt de drie ten leven.

Terecht is Sinterklaas naast vele andere zaken dus patroon van de liefde, van kinderen (en met name schoolkinderen en studenten) en van onderwijsgevenden.

Zonder moeite herkennen wij in hem een beeld van onszelf. Hij is afgebeeld als bisschop (mijter, tabberd, staf). Het Griekse woord ‘bisschop’ betekent letterlijk ‘opzichter’ of ‘toezichthouder’. Zo houden ook wij toezicht op het welzijn van de ons toevertrouwde leerlingen. We proberen ze te ontrukken aan de machten die alleen op hun consumptieve of economische waarde uit zijn (resp. de hapklare brokken en de goudstukken), en ze tot nieuwe mensen te maken door ze onderwijs te geven. Daarop duidt het boek dat de Sint in zijn linkerhand houdt. Daarop duidt ook het gebaar met de twee vingers van zijn rechterhand: dat betekent zowel zegening als onderricht. Onderricht als zegen: mooier kan onze roeping niet worden uitgebeeld. De zon rond zijn hoofd geeft aan hoe hartverwarmend het liefdevolle licht van wijsheid straalt dat hij verspreidt.

[19e eeuw, gravure; Frankrijk, Parijs , Bibliothèque Nationale, Cabinet des Estampes. Dries van den Akker s.j/ 2006.11.29]

Verwijzingen
Feest 06 dec 0350 Nicolaas-Myra

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties