× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van verreweg de meeste meditaties, overleed 30 oktober 2022
Jezus volgen (1000)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

De afbeelding is bedoeld als illustratie in een middeleeuws handschrift.

De kunstenaar toont ons Jezus met zijn twaalf apostelen. Hij heeft zorgvuldig gecomponeerd. De weg die ze gaan loopt lichtjes bergopwaarts. Gaan ze óp naar de tempel? Of voert de weg nog verder omhoog…?

Jezus gaat voorop. Door deze opstelling reikt Hij juist boven alle anderen uit: Hij staat het hoogste. Ook dat heeft natuurlijk een symbolische lading. Zijn handgebaar maakt duidelijk dat Hij de weg wijst. Alsof Hij zegt: ‘Kom. Volg Mij.’

Is dit het moment dat Hij zijn volgelingen duidelijk maakt dat ze opgaan naar Jeruzalem, waar de grote confrontatie wacht met de religieuze leiders, de strijd op leven en dood (Lukas 09,51)?

De leerlingen volgen in een ordelijke rij, de een na de ander. Er zijn er die naar Jezus kijken. Anderen onderhouden zich met elkaar. Maar allemaal achter Jezus aan. Meteen achter Jezus menen wij Petrus te herkennen aan zijn witte rondgeschoren baard en hoofdhaar. Of elk van de andere elf geïdentificeerd kan worden, is niet duidelijk. Er zijn er twee zonder baard. Een daarvan zou de jongste moeten zijn: Johannes.

Ze zijn niet op blote voeten, maar ze dragen allemaal sandalen. In die tijd een teken van waardigheid. Hoe langer je naar deze stoet kijkt, hoe meer het lijkt alsof ze niet lopen, maar zweven. Alsof hun voeten de grond niet raken. Nu valt ook op dat ze alle twaalf een heiligenkransje rond hun hoofd hebben. Dat klopt niet. Want als deze illustratie een afbeelding is van Jezus met zijn twaalf apostelen, dan zou daar Judas, de verrader, bij moeten staan. Die zou nooit met een heiligenkrans afgebeeld worden. Maar als Judas er niet opstaat, wie is dan de twaalfde volgeling? Matthias? Of Paulus? Maar dat kan ook niet, want die werden pas apostel na Jezus’ heengaan.

We kijken dus naar een situatie die niet aan het openbaar leven van Jezus is ontleend. Een geïdealiseerde situatie. Bevinden we ons dan in het paradijs? Aan het Laatste Avondmaal had Jezus beloofd: “Het huis van mijn Vader heeft vele verblijven. Ik ga erheen om daar voor jullie een plaats te bereiden” (Johannes 14,06). Zijn we dus getuige van de vervulling van die belofte? Nu vallen mij de begroeiing op voor en achter de stoet. Het is een vruchtbare weg, begroeid met bomen. Een paradijselijke weg.

Er is nog één opvallend détail. Bij de achterste volgeling waait als enige de slip van zijn mantel op. Als er wind staat zou zoiets bij alle anderen ook zichtbaar geweest moeten zijn. Duidt die opwaaiende slip op het waaien van de Geest die van deze stoet uitgaat? Waar die Geest dan naartoe waait, staat niet op de afbeelding. Of wil de kunstenaar mij duidelijk maken dat ik sta op de plek waar de Geest naartoe waait?

En heeft die Geest mij dan intussen al bereikt?

[± 1000(?), handschriftverluchting. Dries van den Akker s.j. / 2011.01.31]

Verwijzingen
Matteus 08,19-22: -
Lukas 09,57-60: Jaar C door het jaar 13e zo
Door het jaar 13e week ma
Door het jaar 26e week wo
*
Matteus 10,01-04: -
Markus 03,13-19: -
Lukas 06,12-16: -
Door het jaar 02e week vr
Door het jaar 14e week wo
Door het jaar 23e week di

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties