× 
Klik in dit venster
op: http://heiligen.net
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

welkom menu contact zoeken
KalenderOude testamentNieuwe testamentHeiligenKerkenAnders...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van verreweg de meeste meditaties, overleed 30 oktober 2022
Barbara van NicomediŽ (1900)   Verwijzingen

Klik op de pijl om de meditatie te beluisteren...  ...speel bestand af...

 

Het verhaal van Sint Barbara bespraken we bij het andere raam waar zij op staat (zie Beeldmeditatie nr 412). Zij is beschermheilige van bergbouwers en tunnelgravers, vooral in Duits sprekende gebieden. Dat heeft te maken met de legende dat zij aan de dood ontsnapte doordat een berg haar in zich opnam en verborg voor haar vader die op haar dood uit was. Vandaar dat tunnelboormachines bij de aanvang van het werk gezegend worden onder aanroeping van haar voorspraak. Soms steken berg- of tunnelbouwers een kaars of lamp aan om Sint Barbaraís bescherming af te smeken. Verwant hiermee is haar verering onder de mijnwerkers.
Haar voorspraak wordt vooral ingeroepen tegen een onverwachte dood. Dat geldt natuurlijk voor allen die ondergronds werken. Met name als zij daarbij gebruik maken van springstoffen. Zo is zij ook patrones van mijnopruimers en vuurwerkmakers. Vandaar ook van gebruikers van vuurwapens, van artilleristen, van kanonniers, schutters, soldaten, van de militaire stand, wapenmakers en vandaar ook van metaalgieters in het algemeen.
Zo wordt zij patrones van allerlei beroepen die met (onvoorziene) dood te maken hebben, zoals brandweerlieden. Maar ook van doodgravers,. Heel wat katholieke begraafplaatsen, kerkhofkapellen en crematoria zijn naar Sint-Barbara genoemd.

Barbara wordt in de christelijke kunst van oost en west geregeld afgebeeld tezamen met Catharina van AlexandriŽ, zoals ook hier. Ze hebben hier wel wat van tweelingzusjes: het is leuk om alle overeenkomsten na te gaan die de kunstenaar aan beide martelaressen heeft meegegeven.
In het westen symboliseren deze twee heiligen het kloosterleven: Catharina het contemplatieve of beschouwende. Dat komt misschien, omdat zij volgens de legende met Christus verloofd was: bruid van Christus. Barbara vertegenwoordigt van de weeromstuit het actieve of apostolische kloosterleven.

En ik? Ben ik meer een bidder of een doener? Allebei is goed, zoals je ziet.
Ken ik mensen die onlangs of langer geleden onverwacht gestorven zijn, en die ik dus aan de voorspraak van Sint Barbara zou willen aanbevelen?

[ca 1900, glasschilderkunst. Nederland, Den Haag, St-Jacobuskerk. Dries van den Akker s.j./2014.08.20]

Verwijzingen
Feest 4 december: Barbara van NicodemiŽ (Ü 306)

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 4 mei 2018

Over beeldmeditaties Voorbereiding
Inrichting website Leeswijzer
Auteurs / Afb. Alle 435 meditaties